Domov :: Dogodki/Obvestila :: Obvestila :: Obvestilo Natisni

Razvit nov TRIFAZNI hibridni sinhronski motor s trajnimi magneti in kratkostično kletko

12. februar 2008, Maribor, TECES

Kliknite za ogled večje slike (71,0 KB) Sodelovanje raziskovalcev TECES in UM FERI je bilo ponovno več kot uspešno, kar dokazuje novo razvit energetsko učinkovit TRIFAZNI hibridni sinhronski motor s trajnimi magneti in kratkostično kletko (angl. Three-phase Line-Start Permanent Magnet Synchronous Motor - 3p LSPMSM), ki združuje odlike tako asinhronskega motorja s kratkostično kletko kot tudi sinhronskega motorja s trajnimi magneti (splošni podatki o motorjih na tem naslovu).

Novo razvit trifazni hibridni sinhronski motor s trajnimi magneti in kratkostično kletko:
  • je zmožen zagona pri obremenitvi s priključitvijo na napajanje iz omrežja (napetostni vir je konstantne amplitude in konstantne frekvence);
  • ima v primerjavi z asinhronskim motorjem enakih fizičnih dimenzij in nazivnih podatkov (Y380V/50Hz 1100W 1400rpm) boljši izkoristek in boljši faktor delavnosti (Slika 1). Zraven tega se nov motor pri nazivni obremenitvi precej manj segreva, saj je povprečna temperatura statorskega navitja v termičnem ravnovesju za približno 30 °C manjša kot pri asinhronskem motorju.
  • dajalnik pozicije, značilen za pogone s sinhronskimi motorji s trajnimi magneti (brez kletke), ni več potreben.

Rezultati opravljenih analiz in njihova verifikacija z meritvami na izdelanih prototipih so potrdili ustreznost strokovnih izhodišč, uporabljenih metod in uporabljenih lastno razvitih in komercialnih orodij TECES pri načrtovanja električnih strojev.

S pridobljenim znanjem in rešitvami je TECES izpopolnil obstoječo ponudbo na področju raziskav in razvoja novih konceptov električnih strojev, s čimer je potencialnim proizvajalcem ali dobaviteljem motorjev omogočeno plasiranje izdelkov na tržne segmente, ki zahtevajo prodajo energetsko učinkovitih elektromotorjev.

Uporaba hibridnih sinhronskih motorjev s trajnimi magneti in kratkostično kletko, ki nadomeščajo asinhronske motorje, lahko na dolgi rok precej zmanjša porabo električne energije in s tem stroške električne energije za uporabnika ter negativne vplive proizvodnje električne energije na okolje.

Podrobnejše informacije: RandD@teces.si.
Sorodna obvestila
22.04.2008
13.02.2008
13.02.2008
 
© 2001-2015 TECES. Vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti | Nivoji dostopa