Domov :: Dogodki/Obvestila :: Obvestila :: Obvestilo Natisni

Izjemno priznanje mariborskim raziskovalcem iz UM FERI in TECES

28. maj 2008, Maribor

Na trinajstem svetovnem bienalu »Thirteenth Biennial IEEE Conference on Electromagnetic Field Computation CEFC 2008«, ki je ta mesec potekal v Atenah (Grčija) in je ena od dveh najpomembnejših konferenc s področja izračunov elektromagnetnih polj v tem letu, so bili mariborski raziskovalci deležni izjemnega priznanja.

Vodilni svetovni strokovnjaki s področja elektromagnetnih polj so mariborskim raziskovalcem podelili nagrado za najboljši poster članek z naslovom »Identification of Line-Start Interior Permanent Magnet Synchronous Motor Parameters Using Differential Evolution«, katerega avtorji so Tine Marčič, Gorazd Štumberger, Bojan Štumberger, Miralem Hadžiselimović in Peter Virtič.

Avtorja, Tine Marčič in Peter Virtič sta mlada raziskovalca iz gospodarstva, zaposlena v TECES, Tehnološkem centru za električne stroje Maribor, ki zaključujeta podiplomski doktorski študij na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (UM FERI). Ostali avtorji, prof. dr. Gorazd Štumberger, doc. dr. Bojan Štumberger ter doc. dr. Miralem Hadžiselimović, so pedagoški delavci ter raziskovalci na UM FERI in sodelavci TECES-a. Avtorji že dlje časa uspešno sodelujejo na področju razvojnega in raziskovalnega dela ter v okviru skupnih raziskovalnih projektov in aktivnosti skrbijo za izmenjavo teoretičnih in praktičnih znanj med UM FERI, TECES-om in slovensko industrijo elektromotorjev.

V okviru nagrajenega članka so tako pokazali, kako je mogoče, z združitvijo različnih teoretičnih in praktičnih znanj s področja načrtovanja, vodenja in modeliranja električnih strojev, optimizacije in eksperimentalnih metod, priti do relativno enostavnih rešitev problemov, ki so sicer zelo težko rešljivi.

Podrobnejše informacije na RandD@teces.si.

 
© 2001-2015 TECES. Vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti | Nivoji dostopa