Domov :: Dogodki/Obvestila :: Obvestila :: Obvestilo Natisni

7 kompetenčnih centrov Slovenije navdušilo na letnem posvetu ekonomskih svetovalcev

28. marec 2013, Brdo pri Kranju, vir Povzeto po OpComm

Sedem slovenskih kompetenčnih centrov je na letnem posvetu slovenskih ekonomskih svetovalcev na Brdu pri Kranju v torek, 26.3.2013 navdušilo prisotne s kratko in dinamično predstavitvijo, v kateri so prikazali, zakaj na njih slovensko gospodarstvo lahko računa in kaj je tisto, kar podjetja v vodilnih slovenskih panogah pripravljajo za prodajo na globalnih trgih.
Dogodka se je udeležilo preko 150 podjetij. Organiziranih je bilo rekordnih 700 individualnih srečanj podjetnikov in ekonomskih svetovalcev.

V sklopu dopoldanskega dela, namenjenega zgolj ekonomskim svetovalcem, so se skupno predstavili slovenski kompetenčni centri:

  • BME - Biomedicinska tehnika, zdravje in znanost o življenju,
  • BRIN - biotehnološki razvoj in inovacije, hrana in zdravje,
  • CLASS - storitve podprte z računalništvom v oblaku,
  • OpComm - Internet stvari in odprta komunikacijska platforma za integracijo storitev,
  • STV - Procesne in sodobne tehnologije vodenja,
  • SURE - Učinkovita raba električne energije in
  • TIGR - tehnologije za trajnostno in inovativno gradbeništvo.

G. Tomaž Vidonja
je predstavil kompetenčne centre kot povezano združenje centrov, ki delujejo na različnih industrijskih področjih in gospodarskih sektorjih. Gre za mehanizem, ki se v Evropi in drugod po svetu uveljavlja kot "Industry led competence centres". V Sloveniji je bil mehanizem vpeljan v začetku leta 2011 in deluje tudi kot povezovalni element med ministrstvi (MIZŠ, MGRT in MZZ) ter agencijami (SPIRIT) in gospodarsko zbornico.

Vodilno vlogo v centrih imajo podjetja (skupaj jih je v vseh sedmih centrih 55), kjer sodeluje še preko 30 raziskovalnih laboratorijev in ustanov. Kompetenčni centri so odprto poslovno-tehnološko okolje v katerih vodilna izvozno naravnana slovenska podjetja na sedmih ključnih področjih in panogah skupaj z najbolj prodornimi raziskovalci oblikujejo in ustvarjajo tehnologije prihodnosti. Primarni cilj centrov je uporaba tehnologij v inovativnih izdelkih, storitvah in rešitvah z visoko dodano vrednostjo, ki jih podjetja tržijo na obstoječih in novih globalnih trgih. Pri tem pogosto nastajajo tudi novi poslovni modeli; oblikujejo se mnoga presečna področja t.i. "emerging industries", ki so temelj novih tržnih segmentov v naslednjih desetih letih. Med drugimi gre na primer za pametna mesta, pametne zgradbe, tovarne in druge rešitve, ki slišijo na ime "pametno" (smart).

Kompetenčni centri so se po tem dogodku še bolj povezali z gospodarsko diplomacijo in na ta način utrdili vezi, ki so osnova za bolj učinkovito promocijo ter prisotnost slovenskih izdelkov in rešitev na globalnih trgih. Hkrati so ekonomski svetovalci dobili enostaven in ažuren vpogled v najbolj prodoren del slovenskega gospodarstva, ki še vedno strateško vlaga v raziskave in še bolj v tehnologije ter razvoj inovativnih izdelkov, ki imajo visoko dodano vrednost, ki jim jo globalni trg tudi priznava.

Na pobudo ekonomskih svetovalcev že potekajo dogovori o obiskih kompetenčnih centrov v tujini. Cilji obiskov ne bodo samo formalno spoznavanje in bilateralne predstavitve, ampak priprava predlogov konkretnih skupnih investicijskih projektov na področjih, ki jih kompetenčni centri pokrivajo. Ker so kompetenčni centri odprte narave, so seveda ves čas vabljena tudi druga podjetja, da se aktivno vključijo in povežejo s centri na področju, ki jih zanima ali na katerih delujejo.

NAPOVEDUJEMO:

Predstavitev kompetenčnih centrov tujim diplomatom akreditiranih v Sloveniji (sredina aprila 2013)

Vabimo vse, ki bi radi dogodek izkoristili za predstavitev lastnih želja pri širitvi na tuje trge, da se kot partnerska organizacija priključijo aktivnostim konzorcija KC-SURE.

Kontaktirajte nas!

Izpolnite obrazec o vaši organizaciji (priponka) s kratkim opisom področij vašega delovanja, kompetenc, izdelkov ter interesov in ga do vključno petka 12.04.2013 vrnite na naslov info@sure.si.

Vabilo velja tudi za tiste pravne osebe, ki trenutno niso člani konzorcija KC-SURE!
 
        KC-SURE_Interes_sodelovanja_tuji_trgi_pravna_oseba_20130306.doc (84,0 KB)
        TECES_KC-SURE_DOP_2013_004_MG_Partnerji_Tuji_trgi_preko_MZZ_20130308.pdf (315,0 KB)
 
© 2001-2015 TECES. Vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti | Nivoji dostopa