Domov :: Dogodki/Obvestila :: Obvestila :: Obvestilo Natisni

Podpisano pismo o nameri za slovensko – japonski projekt pametnih skupnosti

28. april 2014

Kliknite za ogled večje slike (167,0 KB) TECES je nosilec kompetenčnega centra SURE, Napredni sistemi učinkovite rabe električne energije. V sklopu programa razvojnih aktivnosti smo razvili 25 produktov, ki so že na trgu ali pripravljeni za globalni tržni plasma. Zato smo ponosni, da smo povabljeni med člane konzorcija, podpisnike pisma o nameri. Slednje nakazuje, da z učinkovitim delom ohranjamo zaupanje industrijskih in akademskih partnerjev tudi v bodočih strateških projektih nacionalnega pomena.

Osnovni namen
Pametna omrežja z vrsto naprednih sistemov omogočajo boljše izkoriščanje električne energije. Slovenska industrija ima vrsto prototipov, s katerimi lahko pripomore k izgradnji takšnih omrežij.

"V sklopu projekta se bo preizkušalo različne rešitve in jih vrednotilo s ciljem izgradnje realnih poslovnih modelov. Projekt v nastajanju se ne osredotoča na razvoj tehnologij, ampak na implementacijo že obstoječih tehnologij v kompleksen elektroenergetski sistem. Cilj je razviti produkte, ki bodo pripravljeni za globalno trženje," je dejal G.Omahen, TPSG. Poleg tega bo projekt koristen tudi za elektroenergetska podjetja, operaterje in dobavitelje električne energije. Ti bodo na osnovi projekta in ugotovljene stroškovne učinkovitosti lažje sprejeli odločitve o masovni implementaciji rešitev, je pojasnil Omahen.

Člani konzorcija
Konzorcij, ki je podpisal pismo o nameri, sestavljajo podjetja Kolektor, Inea, Iskraemeco, Iskra Sistemi, Iskratel, Robotina, SmartCom, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Elektroinštitut Milan Vidmar in TECES, Tehnološki center za električne stroje.

Zakaj sodelovanje?
M.Drmota, izvršni direktor za razvoj Kolektor Group, je jasen o potrebah demonstracijskih projektov: »...če bi skozi demonstracijski projekt rešitve verificirali doma, bi imeli boljši referenčni potencial za vstop v projekte izven Slovenije.«

Naslednji koraki v zvezi z nadaljevanjem aktivnosti slovensko-japonskega projekta pametnih skupnosti bi morali biti znani do poletja.
 
        NEDO-Podpis_pisma_o_nameri_Izjava_za_medije.pdf (424,0 KB)
Sorodna obvestila
12.10.2017
 
© 2001-2015 TECES. Vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti | Nivoji dostopa