Domov :: Dogodki/Obvestila :: Obvestila :: Obvestilo Natisni

TECES del »Hi.Tech Slovenia« v Indiji – od priložnosti na indijskem trgu do interesov vlagateljev

3. december 2014, vir TECES

Kliknite za ogled večje slike (77,0 KB)

20. in 21. novembra 2014 je v Indiji v New Delhiju potekal največji tamkajšnji letošnji mednarodni dogodek in sejem na temo znanja in njegove uporabe »Knowledge Expo 2014,« ki ga organizira Združenje indijske industrije (CII).

Z namenom komercializacije visoko tehnoloških izdelkov in rešitev ter rasti izvoza visokih tehnologij se je omenjenega dogodka udeležila tudi slovenska delegacija pod okriljem Ministrstva za izobraževanje znanost in šport (MIZŠ) in Javne agencije SPIRIT Slovenija, med katerimi je bil tudi TECES.Slovenija se je na dogodku predstavila v okviru nacionalnega paviljona pod skupnim imenom »Hi.Tech Slovenia« ter imela tudi štiri nastope na konferenčnem delu, kjer so se predstavili slovenski mehanizmi poslovno-tehnološkega in inovacijskega okolja, priložnosti za vlaganja v Slovenijo kot poslovno-tehnološki hub v Evropi, prednostna področja in panoge v Sloveniji ter priložnosti za sodelovanje na področju znanj in raziskav.

Zakaj Hi.Tech Slovenia?

Namen udeležbe slovenskih visokotehnoloških podjetij na sejmu Knowledge Expo 2014 je nadaljevanje sodelovanja na podobnem dogodku v Indiji lani (GITA 2013), kjer so bile uspešno predstavljene kompetence slovenskih podjetij in interesnih gospodarskih ter poslovno-tehnoloških združenj. Cilj udeležbe je bil povezati različne deležnike slovenskega gospodarstva in s skupno udeležbo v Indiji predstaviti področja, ki Slovenijo na globalni ravni uvrščajo med pomembne tehnološke in poslovne partnerje. To so hkrati tudi področja, ki so del strategije pametne specializacije. Način se je pokazal v praksi kot zelo koristen ter hkrati kot zelo časovno in stroškovno optimiran

In rezultati?

Glavne rezultate ali poslovne priložnosti, predvsem tiste, kjer se pričakuje povezovanje in skupno nastopanje več podjetij in organizacij iz Slovenije, je mogoče strniti v naslednjih nekaj točk:

  1. »100 Smart cities«, indijski nacionalni program, ponujenih nekaj sodelovanj za slovenska tehnološka podjetja, ki so pripravljena svoje tehnolgije, izdelke in storitve »mapirati« v okvir pametnega mesta in s tem potencialno vstopiti kot dobavitelji v izvedbeni projekt (predvideno za 2015). Slovenija ima potencial in možnost, da se z indijsko vlado dogovori za »dodelitev« vsaj enega od pametnih mest slovenskim izvajalcem (podobno, kot so to že storile druge vlade v Indiji)
  2. »SPEED – Smart Power for Environmentally Sound Economic Development«, projekt združenja indijskih industrij (CII), vabilo k sodelovanju slovenskih tehnoloških podjetij kot dobavitelje tehnologij, izdelkov in storitev. Poudarek predvsem na fotovoltaičnih rešitvah in mikro omrežjih kot alternativa dizelskim generatorjem za aplikacije v industrijskih objektih in centrih, domovih ter telekomunikacijskih stolpih.
  3. »Poslovno-tehnološki hub v Sloveniji za Evropo«, ki se je pokazal kot ena od zelo privlačnih možnosti za mnoga podjetja in organizacije, s katerimi so se opravili razgovori na stojnici in na dogodku. Kar nekaj večjih tehnoloških podjetij je izrazilo interes in pripravljenost za prva poslovno-tehnološka vlaganja v Slovenijo, kjer bi imela svoj izhodiščni center za evropske operacije. Z nekaterimi so v teku že dogovori za obiske v prvi polovici 2015.
  4. »Povezovanje z indijskimi grozdi«, izražen interes, kar omogoča, da se poveže grozde med seboj in s tem ne samo posameznih podjetij, ampak vzpostavi dolgoročno sodelovanje na strateških panogah, ki so v interesu razvoja v Sloveniji. Največ potenciala je trenutno na ICT, energetiki, avtomobilski industriji in tudi izobraževanju ter zdravstvu.

Poleg zapisanih priložnosti za sodelovanje, je bilo pridobljenih tudi precej drugih neposrednih priložnosti za sodelovanje, ki jih bodo udeleženci izkoristili v okviru svojih načrtov in v sodelovanju s svojimi partnerji.

Podrobnejše poročilo v prilogi. Za podrobne informacije o poslovnih priložnostih tudi za vaše podjetje nas pokličite.

 
        20141203_Hi.Tech Slovenia_India.pdf (413,0 KB)
Sorodna obvestila
05.11.2014
02.10.2013
Sorodni dogodki
06.03.2015
11.12.2014
 
© 2001-2015 TECES. Vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti | Nivoji dostopa