Domov :: Dogodki/Obvestila :: Obvestila :: Obvestilo Natisni

TECES kot nosilec KC SURE postal soustanovitelj in član slovensko indijskega poslovnega sveta

2. oktober 2013, Ljubljana, GZS

Kliknite za ogled večje slike (52,0 KB)

V Ljubljani je bil v organizaciji GZS in udeležbi novega veleposlanika iz Indije v Sloveniji, g. Sarvajit Chakravarti, ustanovljen Slovensko-indijski poslovni svet.

Ustanovne seje se je udeležilo preko 30 udeležencev, pretežno direktorjev slovenskih podjetij, ki že delujejo v Indiji ali pa imajo v načrtu pričeti poslovati na tem trgu. Med soustanovitelji sta tudi TECES kot nosilec kompetenčnega centra SURE in TM ICT kot nosilec KC OpComm, ki sta ju na seji zastopala direktorja Matej Gajzer.in Tomaž Vidonja. Oba centra tesno sodelujeta že od leta 2012, ko sta podpisala sporazum o sodelovanju, tudi tesno sodelujeta.

Med udeleženci je bil tudi nekdanji slovenski veleposlanik v Indiji gospod Janez Premože, ki je poleg tradicionalnega poslovnega sodelovanja med podjetji obeh držav poudaril velik pomen znanstvenega in še posebej tehnološkega sodelovanja med obema državama. Ob tem je še posebej izpostavil aktivno vlogo slovenskih kompetenčnih centrov (CoCoSi), ki so na julijskem delovnem obisku v Indiji letos pri gostiteljih vzbudili veliko pozornost in tudi že pričeli z izvajanjem nekaterih konkretnih korakov v smeri tesnejšega sodelovanja.

Slovensko-indijski poslovni svet si je v osnovi zadal naslednje cilje:

  • izmenjava informacij med člani društva o izkušnjah in možnostih sodelovanja z Indijo oziroma gospodarskimi, kulturnimi in znanstvenimi subjekti z njenega območja;
  • krepitev zavesti po iskanju možnosti kompleksnega in skupnega nastopa na indijskem trgu ter v sodelovanju z indijskimi gospodarskimi subjekti na slovenskem trgu in tretjih trgih.

Člani društva so praviloma subjekti iz Slovenije, ki se ukvarjajo z gospodarstvom, s kulturo in z znanostjo, zlasti v povezavi z indijskim trgom, oziroma v sodelovanju s subjekti iz območja Indije.

Poslovne priložnosti v Indiji so predvsem v:

  • na znanju temelječih sektorjih (kot so programska oprema, IKT, farmacija),
  • sektorjih, kjer je ugodna delovna sila (tekstil, usnje, elektrotehnika),
  • v razvijajočih se sektorjih prihodnosti (mediji, filmska industrija, multimedia), infrastruktura, živilska industrija ter - v storitveni sektor. 

Indija je pomembna tudi zato, ker je med šestimi mednarodnimi izvoznimi trgi izven Evrope oziroma Evropske unije, ki so primarni strateški izvozni trgi v naslednjem obdobju, na katere se osredotoča Slovenija. Ti drugi trgi so še Rusija, Azerbajdžan, Kazahstan, Kitajska in Turčija.

 Podobne novice:

Sorodna obvestila
03.12.2014
05.11.2014
08.11.2013
 
© 2001-2015 TECES. Vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti | Nivoji dostopa