Domov :: Dogodki/Obvestila :: Obvestila :: Obvestilo Natisni

Vlada RS sprejela Slovensko strategijo pametne specializacije – S4

24. september 2015, vir SVRK http://www.svrk.gov.si/

Kliknite za ogled večje slike (9,0 KB) Vlada RS je na seji 20. septembra 2015 sprejela Slovensko strategijo pametne specializacije – S4, ki je bila predhodno že usklajena z Evropsko komisijo in gre sedaj v postopek formalne potrditve.

S4 predstavlja ključni izvedbeni dokument Vlade RS, znotraj katerega je opredeljena razvojna in inovacijska strategija, določene prioritete in ukrepi na področjih raziskav in razvoja, industrijske politike, spodbujanja podjetništva, politike zaposlovanja, izobraževanja, razvoja podeželja in mednarodnih odnosov ko gre za spodbujanje inovacij (več o S4 na uradni strani SVRK tukaj).

Vlada je tako tudi uradno potrdila S4, katere vsebina je bila zasnovana tudi na podlagi identificiranih pobud s strani zainteresirane javnosti. Mednje spada tudi pobuda »Sistemsko učinkovita pretvorba/raba energije (SURE) ter energetsko učinkoviti sistemi«, ki jo je TECES skupaj z 59 partnerji v maju 2015 v okviru priprave dokumentov S4 posredovali na SVRK (več o pobudi tukaj).

Potrjena dokument S4 tako opredeljuje tri prednostna področja ter več programskih podpodročij. Z rdečo so označena področja fokusov pobude TECES in partnerjev, na podlagi katerih v TECES izvajamo aktivnosti v okviru strateških prioritetnih področjih partnerstva TECES (več o strateških prioritetnih področjih partnerstva TECES na tukaj)

  1. Zdravo bivalno in delovno okolje
    1. Pametna mesta in skupnosti z IT platformami ter pretvorbo, distribucijo in upravljanjem energije.
    2. Pametne zgradbe in dom z lesno verigo z naprednimi bivalnimi enotami, sistemi upravljanja zgradb, pametnimi napravami ter gradbenimi materiali in produkti.
  2. Naravni in tradicionalni viri za prihodnost
    1. Mreže za prehod v krožno gospodarstvo s predelavo biomase, razvojem novih bioloških materialov, tehnologijami za uporabo sekundarnih surovinter pridobivanjem energije iz alternativnih virov.
    2. Trajnostna pridelava hrane s trajnostno pridelavo in predelavo prehranskih produktov v funkcionalna živila ter tehnologijami za trajnostno rastlinsko in živinorejsko proizvodnjo.
    3. Trajnostni turizem z informacijsko podprtim trženjem in mreženjem, naložbami za dvig kakovosti storitev, tehnološkimi rešitvami za trajnostno rabo virov v nastanitvenih zmogljivostih ter zeleno shemo slovenskega turizma.
  3. (S)Industrija 4.0
    1. Tovarne prihodnosti z optimizacijo in avtomatizacijo proizvodnje in proizvodnih procesov, vključno z omogočitvenimi tehnologijami.
    2. Zdravje – medicina z biofarmacevtiko, diagnostiko in terapevtiko v translacijski medicini, zdravljenjem raka, odpornimi bakterijami ter zdravili naravnega izvora in naravno kozmetiko.
    3. Mobilnost z nišnimi komponentami in sistemi za motorje z notranjim izgorevanjem, sistemi za e-mobilnost in hranjenje energije, sistemi in komponentami za varnost in udobje ter materiali za avtomobilsko industrijo.
    4. Razvoj materialov kot končnih produktov s predelavo kovin in zlitin ter pametnimi multi-komponentnimi materiali in premazi.

O cilji in aktivnostih TECES na področju

  • ustvarjanja dolgoročnih strateških razvojnih partnerstev na področju »Sistemsko učinkovite pretvorbe/rabe energije (SURE) ter energetsko učinkovitih sistemov«  v skladu s S4 in
  • priprava projektnih partnerstev za razvoj novih in inovativnih produktov za trg

bodo predstavljeni v prihodnjih dnevih.

Več informacij na naslovu: http://www.svrk.gov.si/
 
        SPS_S4_dokument_potrjeno_na_VRS_150920.pdf (1,52 MB)
        SPS_S4_dokument_potrjeno_na_VRS_150920-oznaceno_TECES.pdf (2,27 MB)
Sorodna obvestila
01.10.2015
29.09.2015
23.09.2015
22.09.2015
21.08.2015
15.07.2015
 
© 2001-2015 TECES. Vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti | Nivoji dostopa