Domov :: Dogodki/Obvestila :: Obvestila :: Obvestilo Natisni

Slovenski grozdi v Barceloni - vpogled v 20. let trajajočo politiko grozdenja v Kataloniji, Španija

5. junij 2016, Barcelona, Catalonia, Spain, vir TECES

Kliknite za ogled večje slike (391,0 KB) TECES se je skupaj s še petimi grozdi iz Slovenije ter predstavniki ministrstev MGRT, MIZŠ in SVRK udeležil delavnice z Agencijo za razvoj grozdov - ACCIO iz Katalonije (Španija) ter njihovimi najpomembnejšimi grozdi.

Predstavniki katalonske agencije so predstavili delovanje agencije, ki uspešno deluje že več kot 20 let. Agencija sistemsko podprto trenutno podpira in usmerja 30 katalonskih grozdov za višjo konkurenčnost gospodarstva, ki je vključeno v grozde (1.770 podjetij, 65 milijard letnega prometa). Sistemska podpora Katalonije grozdom je namenjena tako obstoječim, ožje in industrijsko sektorsko usmerjenim, kot tudi novo ustanovljenim medsektorskim, vse s ciljem doseči medsebojno povezovanje ta dosego svetovno uspešnih grozdov.

Udeleženci smo dobili vpogled v katalonski ekosistem grozdov in njihovo sistemsko financiranje. Navdušeni smo nad dejstvom, kako dosledno in dobro voden je sistem katalonske vlade za izvajanje politike grozdov in upravljanja odličnosti grozdov. Katalonija je tudi center svetovnega združenja grozdov The Competitiveness Institute (TCI) in Evropske fundacije za odličnost grozdov (European Foundation for Cluster Excellence).

Obisk v Kataloniji je potrdil močna prepričanja slovenskih grozdov, da je kontinuirana, sistematizirana in strateška usmeritev vlade, da podpira grozde dolgoročno ključnega pomena za gospodarski razvoj in mednarodno sodelovanje v vsaki državi ali regiji. Navsezadnje to v gospodarsko urejenih družbah, kjer je grozdenje sistemsko in strateško podprto čez daljše obdobje, to dokazujejo tudi kazalci.

Srečanje je v okviru EU projekta BEWISER organizirala Tehnološka mreža IKT.

Na B2B delu delavnice se je predstavnik TECES srečal s katalonskimi grozdi, katerih delovanja sovpada z interesi TECES na področju energetske učinkovitosti, pametnih hiš, IKT…

  • CEEC: Grozd za energetsko učinkovitost Katalonije
  • DOMOTYS: Grozd za internacionalizacijo podjetij s področja Pametnih hiš in gradbeništva
  • SOLARTYS: Grozd za internacionalizacijo podjetij s področja solarnih tehnologij
  • DIGITAL: digitalni grozd Katalonije
  • EURECAT: Tehnološki center Katalonije

Delavnice v Barceloni smo se udeležili naslednji grozdi_

  1. TECES, mag. Matej Gajzer, direktor
  2. SLOVENSKI GRADBENI GROZD-GIZ, mag. Vladimir Gumilar, direktor
  3. Tehnološka mreža IKT, Nina Sega & Tomaž Vidonja
  4. TECOS, Razvojni center orodjarstva Slovenije, dr. Aleš Hančič, direktor
  5. Zavod Lesarski grozd, Igor Milavec, direktor
Sorodna obvestila
30.05.2016
16.05.2016
 
© 2001-2015 TECES. Vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti | Nivoji dostopa