Domov :: Dogodki/Obvestila :: Obvestila :: Obvestilo Natisni

Potrjen Model kompetenc zaposlenih v elektroindustriji!

7. julij 2017, Maribor, vir TECES

Sodelujočih 18 partnerjev je pod koordinacijo TECES, dobilo pozitivno mnenje odločevalcev na postavljen dokument Model kompetenc zaposlenih v elektroindustriji. To je skupni model partnerjev KOC EEI 4.0, katerih osnovna dejavnost je proizvodnja električnih naprav (C27) in z njo povezana proizvodnja računalnikov, elektronskih in optičnih izdelkov (C26).

Model panožnih kompetenc sestavlja 5 izbranih panožnih profilov, ki so bili izbrani kot ključni poklici v slovenski elektroindustriji bližnje prihodnosti, ter 2 dodatna profila, ki podpirata izvajanje poslovnih procesov in prispevata k uspešnemu delovanju podjetja:
  1. Proizvodni delavec
  2. Prodajni strokovnjak
  3. Produktni vodja
  4. Razvojni strokovnjak
  5. Vodja oddelka/linijski
  6. Kadrovik
  7. Strokovni sodelavec/referent

Glede na napovedan tehnološki napredek je ključna naloga kadrovske službe, da razvija strategijo, s katero bo zmanjšala odpor zaposlenih do nezbežnih sprememb. Odpor proti spremembam je potrebno spremeniti v mnenje zaposlenih, da so kot individualne osebe in tudi kot ekipa še vedno zelo pomemben člen vsakega podjetja.

Napovedi in kompetence prihodnosti
Po napovedih Svetovnega gospodarskega foruma nam bo do leta 2020 četrta industrijska revolucija prinesla napredno robotiko in avtonomni transport, umetno inteligenco, napredne materiale, biotehnologijo in genomiko. Kar vnaša spremembe v današnji načinu življenja in dela tudi v panogi elektronske in elektroindustrije.
Tudi tukaj prihaja do vse večje kompleksnosti, kot posledice vse večje povezljivosti med električnimi in elektronskimi napravami ter sistemi. Tako Industrija 4.0 prinaša nove načine dela in vse pogostejše globalno in hkrati virtualno poslovanje.

Iz navedenega glede kompetenc prihodnosti lahko strnemo, da so ključna področja usposabljanj predvsem digitalne kompetence, kompetence povezane z obvladovanjem sprememb in prilagajanjem, kreativnostjo in inoviranjem, reševanjem kompleksnih problemov ter kompetence učinkovitega sodelovanja z drugimi.

Zunanji deležniki in splošna javnost, ki jih zanimajo dodatne informacije ali vključevanja v usposabljanja, kontaktirajte Projektno pisarno KOC EEI 4.0 na KOC-elektroindustrija[@]teces.si 
 
        KOC EEI 4.0_Model kompetenc_POVZETEK.pdf (0,89 MB)
Sorodna obvestila
16.12.2017
20.03.2017
Sorodni dogodki
20.06.2018
02.11.2016
 
© 2001-2015 TECES. Vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti | Nivoji dostopa