Domov | Kontakt | Natisni  | English   Trenutno niste prijavljeni | Nov uporabnik

TECES
Pobreška cesta 20
2000 Maribor, Slovenija

T: +386 2 333 13 50
E: info@teces.si
W: www.teces.si

Domov :: Dogodki/Obvestila :: Obvestila :: Obvestilo Natisni

TECES sodeloval pri razvoju brezkontaktnega prenosa energije v vsesmernem prikazovalniku podjetja Kolektor Group

31. avgust 2007

Kliknite za ogled večje slike (88,0 KB)

S 30.06.2007 je bil uspešno zaključen večletni raziskovalno-razvojni projekt »Raziskovalno-razvojna podpora inovacijam na področju opto-mehatronskih vsesmernih prikazovalnikov« podjetja Kolektor Group d.o.o., med katerimi partnerji projekta sta bila tudi TECES in UM FERI.
Projekt je del skupnega projekta članov TECES z nazivom »TECES-ESRR, Razvoj inovacijskega okolja za računalniško vodene električne pogonske sisteme, aktuatorje in senzorje«, ki je potekal med leti 2004 do 2007.

RR projekt »Raziskovalno-razvojna podpora inovacijam na področju opto-mehatronskih vsesmernih prikazovalnikov«, katerega nosilec je Kolektor Group, predstavlja enega izmed ključnih projektov v okviru diverzifikacijskih aktivnosti divizije Idrium, poslovne enote koncerna KOLEKTOR. Poslovni program vsesmernih prikazovalnikov predstavlja področje z največjim inovacijskim potencialom, vsesmerni prikazovalnik pa na novo definira podajanje vizualnih informacij v prostoru, saj je zmožen prikazati enako sliko vsem opazovalcem v radiju 360° istočasno.

Brezkontaktni prenos energije v rotirajoče telo

Dosedanje rešitve prenosa energije na rotirajoče telo so v glavnem temeljile na uporabi drsnih obročev, zaradi česar je bila večina projektnih aktivnosti partnerjev projekta TECES in UM FERI usmerjena predvsem v raziskave in razvoj novih konceptov brezkontaktnega magnetnega prenosa energije na rotirajoč del vsesmernega prikazovalnika.

Rezultati raziskovalnih aktivnosti so podali rešitvi brezkontaktnega prenosa energije za dve ciljni aplikaciji:

  1. Brezkontaktni prenos energije v rotirajoče telo do moči 1.000 W
    Prenos energije je izveden s pomočjo rotirajočega visokofrekvenčnega transformatorja z zračno režo ter resonančnega pretvornika. Princip resonančnega pretvornika zagotavlja nizke motnje in visok izkoristek. Rešitev prav tako nudi dobro razmerje porabljene prostornine glede na preneseno moč.

     
  2. Brezkontaktni prenos energije v rotirajoče telo do moči 4.000 W
    Prenos energije je izveden s pomočjo integrirane rešitve motor-generator-usmernik s korekcijo faktorja moči na pogonski gredi vsesmernega prikazovalnika.
    Pogonska gred vsesmernega prikazovalnika je skupna tako motorju (sinhronski motor s trajnimi magneti) kot generatorju (sinhronski generator s trajnimi magneti), kjer je motor prav tako uporabljen za pogon gredi. Motor v tem primeru zagotavlja vrtenje samega prikazovalnika in hkrati pokriva zahtevano mehansko moč za vrtenje generatorja. Izbira konkretnega tipa motorja kakor tudi tipa generatorja je povezana z doseganjem najvišjega izkoristka v celotnem področju obremenitev. 

    V splošnem obstajata dva koncepta integrirane rešitve motor-generator na pogonski gredi:
      a) varianta eden nad drugim: motor in generator sta na skupni osi vendar sta nameščena eden nad drugim
      b) varianta ugnezden generator: motor in generator sta na skupni osi, pri čemer je generator ugnezden znotraj motorja


Rezultati raziskovalnih aktivnosti so doprinesli k boljšemu razumevanju problematike brezkontaktnega prenosa energije v rotirajoče telo. Pridobljeno znanje in rešitve tako TECES-u kot UM FERI omogočajo razvoj novih konceptov prenosa energije za različne aplikacije, med tem ko je Kolektor Group s pridobljenimi rešitvami pridobil nove možnosti za razširitev svojega proizvodnega programa vsesmernih prikazovalnikov.

Več informacij o
Sorodna obvestila
28.08.2006
 
Prijava uporabnika
Uporabnik
Geslo
 
Pozabljeno uporabniško ime in/ali geslo - pozabljeno
Nov uporabnik - registracija 
»Stremimo k odličnosti«

TECES nagrajen z »Cluster Management Excellence Label SILVER – Dedicated to Cluster Excellence«.
Domov | Kontakt | Natisni  | English © 2001-2015 TECES. Vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti | Nivoji dostopa