Domov | Kontakt | Natisni  | English   Trenutno niste prijavljeni | Nov uporabnik

TECES
Pobreška cesta 20
2000 Maribor, Slovenija

T: +386 2 333 13 50
E: info@teces.si
W: www.teces.si

Domov :: Dogodki/Obvestila :: Obvestila :: Obvestilo Natisni

Povezovanje nosilcev raziskovalnih organizacij za izboljšanje verig vrednosti na področju Sistemsko učinkovite rabe energije (SURE)

6. marec 2015, Celje, vir TECES

Kliknite za ogled večje slike (606,0 KB)

Sistemsko učinkovita raba energije (SURE) je eno izmed pomembnejših prioritetnih področij v prihodnosti, med drugim tudi v pripravljeni Strategiji Pametne specializacije Slovenije (SPS).

Glede na tradicionalno močno slovensko industrijo na tem področju ter njeno globalno kompetentnost, predstavljajo ključni energetski izzivi zanjo tudi veliko poslovno priložnost, vendar le z globalno konkurenčnimi in inovativnimi rešitvami. V sedanjosti še precej nedorečeni poslovni modeli in potrebe uporabnikov na področju prihodnjih tehnologij generacije, transporta in rabe energije, kar predstavlja izredne možnosti za prodor novih rešitev, hkrati pa tudi povečanje potreb po specifičnih znanjih ter s tem po kompetentnih kadrih.

Predstavniki raziskovalnih organizacij se tega tudi zavedajo, predvsem pa dejstva, da je potrebno za reševanje celovitih rešitev povezovati komplementarna znanja ter se povezati z nosilci verig vrednosti - podjetji, ki so sposobna s temi rešitvami prodreti na globalne trge.

S temi izhodišči, cilji krepitve raziskovalnega potenciala ter predvsem želje po vključevanju v verige vrednosti na področju sistemsko učinkovite rabe energije, so se v petek, 6. marca 2015, srečali vodstveni kadri ključnih fakultet ter TECES.

Ugotovitev zbranih predstavnikov je bila, da je zaradi pomembnosti področja učinkovite rabe energije (URE) ter priložnosti, ki jih le-ta predstavlja za prodor slovenskega znanja, usklajeno povezovanje ter s tem definiranje skupnih ciljev deležnikov na tem področju toliko potrebnejše. Le tako bo omogočen učinkovitejši razvoj področja na ravni države skladno smernicam Strategije pametne specializacije Slovenije (SPS), enostavnejše črpanje finančnih sredstev znotraj finančne perspektive EU 2014 – 2020 ter doseganje večjih poslovnih učinkov.

Ena izmed pomembnejših skupnih aktivnosti je tudi priprava Razvojnega načrta sistemske učinkovite rabe energije (SURE), s katerim bi na podlagi identificiranih potencialov zastavili skupne ključne smernice razvojnih in poslovnih priložnosti za slovenska podjetja in raziskovalne organizacije. Osnova za povezovanje ter pripravo skupnih smernic SURE so že v letu 2014 s strani TECES pričete aktivnosti za identifikacijo partnerjev v verigah vrednosti na področjih SURE (priloga slika). Znotraj teh aktivnosti so bile identificirana horizontalna in vertikalna področja povezovanja deležnikov. Za še celovitejšo opredelitev področja SURE bo vsekakor potrebno nadaljevati s pričetimi aktivnostmi ter vključevati še dodatne nosilce znanj / kompetenc za doseganje poslovno uspešnih verig vrednosti.

Pobudo za sestanek je podal TECES Maribor, razvojni grozd s področja učinkovite rabe električne energije in njene pretvorbe, ki že več kot 14 let preko povezovanja tako raziskovalnih kot gospodarskih članov krepi razvojno sodelovanje partnerjev za povečanje tehnološke zmogljivosti in globalnih kompetenc slovenske industrije.  

Srečanja so se udeležili predstavniki Univerze v Ljubljani (dekan prof. dr. Igor Papič iz Fakultete za elektrotehniko, dekan prof. dr. Brane Širok in izr. prof. dr. Tomaž Katrašnik iz Fakultete za strojništvo), Univerze v Mariboru (dekan prof. dr. Borut Žalik in prof. dr. Gorazd Štumberger iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, dekan izr. prof. dr. Bojan Štumberger iz Fakultete za energetiko, dekan prof. dr. Niko Samec in prodekan prof. dr. Zoran Ren iz Fakultete za strojništvo, dekan izr. prof. dr. Bojan Rosi in prodekan doc. dr. Tomaž Kramberger iz Fakulteta za logistiko ter direktor mag. Matej Gajzer in dr. Tine Marčič iz TECES.

 
        TECES_2015-2020_energy_focus_fields_20150312.jpg (4,97 MB)
        TECES_2015-2020_energy_focus_fields_20150312.pdf (273,0 KB)
Sorodna obvestila
22.06.2015
27.05.2015
27.04.2015
22.05.2014
28.02.2014
Sorodni dogodki
19.05.2015
27.05.2014
 
Prijava uporabnika
Uporabnik
Geslo
 
Pozabljeno uporabniško ime in/ali geslo - pozabljeno
Nov uporabnik - registracija 
»Stremimo k odličnosti«

TECES nagrajen z »Cluster Management Excellence Label SILVER – Dedicated to Cluster Excellence«.
Domov | Kontakt | Natisni  | English © 2001-2015 TECES. Vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti | Nivoji dostopa