Domov :: Dogodki/Obvestila :: Obvestila :: Obvestilo Natisni

TECES s partnerji uspešen na razpisu »RRI v verigah in mrežah vrednosti” s programom IQ DOM

8. avgust 2016, Maribor, Slovenija, vir TECES

Na javnem razpisu »RRI v verigah in mrežah vrednosti« – Sklop 1: »Spodbujanje izvajanja raziskovalno – razvojnih programov (TRL 3-6)« je sredstva v skupni vrednosti 53,6 milijona evrov pridobilo devet programov. Med njimi tudi program IQ DOM Inteligentni dom nove generacije zasnovan na pametnih napravah in lesu, kjer je TECES med pripravami na razpis sodeloval in povezoval kritično maso partnerjev za vzpostavitev programa dela IQ DOM, predvsem v sklopu dveh razvojno raziskovalnih projektov znotraj programa skladno s prioritetnimi področji in strategijo partnerstva TECES.
 
Zraven povezovalne vloge z namenom katere je TECES ustanovljen, se vključujemo z vrhunskim razvojnim kadrom tudi v raziskovalno delo programa, kjer TECES v sklopu 25 razvojno raziskovalnih programov (RRP) sodeluje v Napredni sistemi in izdelki za upravljanje z energijo v inteligentnih zgradbah in domovih – industrijska raziskava (TRL 3-4) in Napredni sistemi in izdelki za upravljanje z energijo v inteligentnih zgradbah in domovih – eksperimentalni razvoj (TRL 5-6).
 
Tukaj se v okviru projekta razvija sisteme za upravljanje z energijo (EMS = BEMS, HEMS), ki so osredotočeni na upravljanje in optimizacijo obratovanja zgradbe ali doma v skladu z energetsko strategijo uporabnika, hkrati pa so sistemi dinamično vpeti tudi v energetsko strategijo širšega okolja (zgradbe, omrežja, skupnosti, mesta, regije) s katerimi so EMS v stalni interakciji.

Trenutno pravi sistemi za upravljanje z energijo v zgradbah BEMS-i (Building Energy Management Systems) in domovih HEMS-i (Home Energy Management Systems) ne obstajajo ter ne omogočajo napovedovanja nevarnih ali neželenih obratovalnih stanj in njihove preprečitve. Obstajajo sistemi daljinsko krmiljene avtomatike, ki delno in v omejenem obsegu izvršujejo posamezne funkcionalnosti BEMS in HEMS. Ti znajo svoje delovanje prilagajati zahtevam, ki jih dobijo iz nadrejenega sistema. Z vedno večjim uveljavljanjem aktivnih načinov sodelovanja v pametnih mestih, pametnih omrežjih in podobno se pojavlja potreba po integriranem sistemu upravljanja z energijo, ki bi zgradbo ali dom obravnaval kot celoto in uspešno zastopal cilje svojega uporabnika.
Sorodna obvestila
02.02.2016
15.12.2015
15.12.2015
23.09.2015
Sorodni dogodki
25.08.2016
 
© 2001-2015 TECES. Vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti | Nivoji dostopa