Domov :: Dogodki/Obvestila :: Obvestila :: Obvestilo Natisni

TECES skupaj s partnerji gradi strategijo delovanja KC-SURE2, 2014-2020

28. februar 2014, Maribor, vir TECES

Kliknite za ogled večje slike (65,0 KB) Področje učinkovite rabe energije in pretvorbe električne energije v Sloveniji potrebuje nadaljnjo strategijo skupnega razvoja v finančni perspektivi 2014-2020.

Trenutno smo, kot kompetenčni center in mehanizem inoviranja, umeščeni v kar nekaj strateških dokumentov na nacionalni ravni, vendar v turbulentnem okolju slovenske realnosti ni računati na kaj drugega kot lasten trud in trdo delo.

KC-SURE se ukvarja z razvojem kompetenc in tehnologij za ustvarjanje naprednih energetsko učinkovitih produktov in rešitev skladno razvoju pametnih skupnosti in pametnih omrežij. Aktivnosti so bile usmerjene predvsem v razvoj produktov, podjetij s področja elektroindustrije in ponudnikov rešitev. V skupnih razvojnih aktivnostih smo realizirali 25 tržno naravnanih produktih, kateri so večinoma (20/25) že plasirani na trg.

Stanje razvoja tehnologij področja dnevno napreduje, zato je za zagotavljanje globalne konkurenčne prednosti slovenskih tehnoloških izdelkov tudi v prihodnje, smiselno oblikovati strategijo delovanja KC-SURE2.

Zato je TECES skladno svoji povezovalni vlogi, za soočanje z razvojem področja in prihajajočimi novimi izzivi v prvem krogu, organiziral 1. sestanek obstoječih partnerjev TECES in KC-SURE, 30.01.2014 na GZS. Na sestanku je bil predstavljen predlog razvoja KC-SURE za obdobje 2014 – 2020.

Zbrali smo smiselne, krovne predloge vsebinskih usmeritev TECES & KC-SURE & dodatnih partnerjev do 2020 na področju učinkovite pretvorbe in rabe električne energije, ki vključujejo:

  • učinkovita raba električne energije na nivoju izdelkov (pametni hišni aparati, sistemi prezračevanja, gretja in hlajenja, energijsko učinkoviti mali aparati in ročna orodja, hranilniki energije ...) ter avtomatizacijo in informatizacijo na sistemskem nivoju prebivališč (Smart Home), zgradb (Smart Building) in npr. tovarn (Smart Factory) ...
  • smotrno izkoriščanje potenciala obnovljivih virov energije (sonce, veter, voda, ...) v kombinaciji s klasičnimi viri (kogeneracija, plin, ...) in (kvazi-)hrambo električne energije (električna mobilnost), in sicer tako na mikro, kot tudi sistemskem nivoju (omrežje)
  • upravljanje s porabo aktivnih uporabnikov (prosumer) in upravljanje odziva porabe aktivnih uporabnikov
  • napredna merilna infrastruktura s pametnimi števci pri uporabnikih (Advanced Metering Infrastructure)
  • vpeljavo koncepta pametnih (oz. aktivnih) elektroenergetskih omrežij (Smart Grid)

Svojo povezovalno vlogo (integratorja) med podjetji in RO pri razvoju globalno konkurenčnih rešitev želimo krepiti skupaj z obstoječimi in novimi partnerji, tudi pri pripravi skupnih razvojnih usmeritev skladno izhodiščem pametne specializacije ter usmeritev EU za nadaljevanje dela KC-SURE.

Skupne razvojne usmeritve za obdobje 2014–2020 bodo naravnane predvsem v razvoj kompetenc in tehnologij za podporo tržno in aplikativno usmerjenih razvojnih, demonstracijskih in pilotskih projektov ter možnostim sofinanciranja razvojnih programov iz javnih sredstev Republike Slovenije, EU Obzorja 2020 ali drugih virov.

Dokument je ustvarjen z namenom lažje predstavitve vsebinskih področij delovanja KC-SURE v2.0 2014-2020 ter namenjen kot iztočnica za vsebinsko pripravo projektov ter lažje iskanje strateških razvojnih vsebin med potencialnimi partnerji TECES & KC-SURE ter drugimi nosilci kompetenc in tehnologij v Sloveniji, ki so vljudno vabljeni k vključevanju.
 
Končni cilj je priprava operativnega načrta KC-SURE v2.0 2014 do 2020, ki vsebuje;

  • načrt nadaljnje širitve in razvoja kompetenc in tehnologij z novimi partnerji,
  • predloge razvojnih & investicijskih & demonstracijskih & pilotskih projektov.

Vsi projekti operativnega načrta naj bi temeljili na strateških razvojnih in tržnih usmeritvah podjetij, ki posledično vodijo k pričakovanim investicijam podjetij.

Seznanite se s KCSUREv2 izhodišči!
Sorodna obvestila
27.04.2015
06.03.2015
28.02.2014
05.02.2014
31.01.2014
30.12.2013
08.11.2013
 
© 2001-2015 TECES. Vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti | Nivoji dostopa